Συνήθως μας ρωτάνε τα παρακάτω:

Πως λειτουργεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας;

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας βασίζεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, δηλαδή εγκλωβίζεται η ηλιακή ακτινοβολία σε κάποιο χώρο. Αυτό λοιπόν ακριβώς συμβαίνει και με τους ηλιακούς συλλέκτες. Οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω στη πλάκα η οποία απορροφά την ακτινοβολία και θερμαίνεται. Η θερμότητα μεταφέρεται από την πλάκα στους σωλήνες του νερού, με τους οποίους έρχεται σε επαφή και το νερό που περιέχουν θερμαίνεται φυσικά. Η θερμή  πλάκα εγκλωβίζει τη θερμότητα ανάμεσα στο κρύσταλλο και στη πλάκα και έτσι πετυχαίνουμε μεγαλύτερη απόδοση στην φυσική θέρμανση του νερού.

Πόσα λίτρα ηλιακού να επιλέξω;

Η επιλογή μεγέθους ηλιακού θερμοσίφωνα εξαρτάται από το πόσα άτομα θα κάνουν χρήση και από την ποσότητα του νερού που καταναλώνουν.

Ένας γενικός κανόνας είναι ο ακόλουθος:

Ένας ηλιακός 120lt μπορεί να εξυπηρετήσει 2~3 άτομα

Ένας ηλιακός 160lt μπορεί να εξυπηρετήσει 3~4 άτομα

Ένας ηλιακός 200lt μπορεί να εξυπηρετήσει 4~5 άτομα

Ένας ηλιακός 250lt μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 10 άτομα.

Τι διάρκεια ζωής έχει ένας ηλιακός θερμοσίφωνας;

Το όριο ζωής ενός καλής ποιότητος ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μεταξύ 12 και 20 χρόνων και για τα ανοξείδωτα το όριο αυξάνεται από 20 χρόνια και πάνω.

Τι σημαίνει ηλιακοί θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας και τριπλής ενέργειας;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας λειτουργεί με ήλιο και με ρεύμα.
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας εκτός από τη λειτουργία του με ήλιο και με ρεύμα, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το καλοριφέρ.

Ποια η διαφορά μεταξύ του κλειστού και του ανοικτού κυκλώματος;

Σε έναν θερμοσίφωνα κλειστού κυκλώματος η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας (το  αντιψυκτικό υγρό – κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα το οποίο θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους).
Σε έναν θερμοσίφωνα ανοιχτού κυκλώματος έχουμε απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης (το θερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό χρήσης).

Τι κάνω εάν δεν καταναλώνω όλο το ζεστό νερό που παράγει ο ηλιακός θερμοσίφωνας, π.χ. όταν λείπω σε διακοπές;

Κατά τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, σκεπάστε μέρος της συλλεκτικής επιφάνειας (αν δεν κάνετε πλήρη κατανάλωση του ζεστού νερού) ή ολόκληρο το συλλέκτη/ες (αν λείπετε σε διακοπές). Έτσι μειώνετε την καταπόνησή του ηλιακού σας, αυξάνετε τη διάρκεια ζωής του και αποφεύγετε την πτώση του θερμοστάτη που επιτρέπει τη λειτουργία του ηλιακού και με το ηλεκτρικό.

Τι κάνω σε περίπτωση παγετού;

Σε περίπτωση μεγάλου παγετού που υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν οι σωλήνες του δικτύου, μην χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική αντίσταση έως ότου είστε σίγουροι ότι ξεπάγωσαν οι σωλήνες και υπάρχει κανονική ροή νερού προς τον ηλιακό.

Δεν βρήκατε την ερώτηση που σας απασχολεί?

Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να μας στείλετε όποια απορία έχετε και το συντομότερο δυνατόν ένας εκπρόσωπος μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Αποστολή